Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2008 00:57 - Амстердам 12.09.2008 част 1
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 4748 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2008 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Как разгледах Амстердам за три дни....  това е твърде смело да го кажа. За три дни обаче можеш да разгледаш основните туристически дестинации в града и да усетиш холандския начин на живот. 
Основната цел на екскурзията беше най-голямото за Европа техническо изложение в областта на радиото и телевизията а на второ място разходка из града и околностите. С първото няма да ви занимавам защото е интересно само за определен кръг хора. Доколко успях да изпълня поставените си цели ще прецените сами.
Като за начало ще ви кажа че заминаването на екскурзията не беше импулсивно решение. Три месеца предварително имах закупен билет за самолет от България Еър, резервация по Интернет за хотел. През трите месеца до заминаването преминах през първо ниво за Холандски език на Rosetta Stone плюс преговор на четири нива по Английски език до Advanced на NewHeadway (не попаднах на човек който да не говори Английски и това е нормално при огромния поток туристи от Великобритания) и разбира се събиране на информация за фирмите на изложението. Извадих си всякакви документи които могат да ми помогнат при по-специални случаи. В телефона имах запомнени телефони и адреси на хостели, посолство и какво ли още не което в случай на нужда може да ми е от помощ, както и рабира се няколко карти на града включително и книжна.

Ден 1, Зминаването... рано сутринта с такси до Терминал 2. Очевидно  са го строили по западен образец защото ми напомня на умален модел на Холандското като организация. За човек който за пръв път се качва на самолет всичко беше много организирано. Няма как да се сбърка последователността - check in, паспортна проверка, security check и още една проверка при самото качване особено като спазваш правилото два часа преди излитането да си там. Малка закуска и след два часа слънце се потопихме в облаците над Амстердам. Летището се оказа огромно, твърдят че е второто по големина след Шанхай. Аз лично преброих на таблато 40 излитания в рамките на един час.
image
 За щастие българи ми напомниха че трябва просто да следя заците за Багажна зала и те ще ме отведат до паспортната проверка и до самите ленти за багаж. 

image
След окло час, преминал през всички проверки и с багажа се качих на чакащия автобус за хотела. Настаняване и кратка почивка и напред към изложението отново с безплатен автобус... там поне беше закрито а и из града в този дъжд не става за разходка.

Ден 2. Хага... Облаци още имаше, но дъжд не затова още в 6 часа след закуска в хотела с хотелския автобус се прехвърлих на летището. Амстердам можеше да почака, затова от автомат с кредитна карта (ако го купиш от касата ти взимат 50 цента защото си отнел от ценното време на касиерката) си взех двупосочен билет за Хага. След само около 15 мин. бях там. Не се чудете... влаковете не са суперскоростни, но Нидерландия е толкова гъсто населена че градовете са един до друг и се говори за сливането им в една метрополия Randstad с население 7 млн. (друг е въпроса че новите градчета като Алмере където са избягали старите граждани на Амстердам от мултинационалния град се дърпат).
Странно е че всички познават Амстердам като столица на Нидерландия, но всъщност се споменава само на едно място в тяхната конституция. Всички посолства, кралския двор, министри и парламент се намират в Хага. Естествено на нас ни е известен и с военния трибунал и затвора към него, но като архитектура за мен не са интересни. Централна гара Хага е висока сграда, над 10 етажа. На втория има нещо като автогара, а на първия спират влаковете. В ранния час нямаше много хора само лебеди и патици плуваха в езерцата пред нея. Още предния ден бях забелязал че около летището имаше много боклуци. Тук положението беше същото и в това отношение са много близо до нас. Подобно на Амстердам тук също всичко е направено така че да е рай за велосипедистите. Изобщо в Холандия велосипедистите са с предимство пред колите и дори пред пешеходците и отстояват тази си позиция с предупредителни викове към заблудени туристи дръзнали да стъпят на велосипедна алея с силен вик Hello. По-нагоре в началото на голям парк бяха разположени много фургони и имаше аракции като на Дисниленд.
image

Според мен няма кой знае какво да се види в този град. Основна забелжителност е Binnenhof или парламента и езерцето пред него. В двора не можах да вляза защото имаше светофар светещ червено.

image

image

Зад него има малко площадче с паметник в средата. Това вероятно е централния площад на града. Казват че е много вероятно да срещнеш някой известен Холандски политик но явно рано в събота още спяха.
image

Продължих по тесните улички които една машина с четки се опитваше безрезултатно да почисти. 
Минах покрай голяма катедрала и достигнах до тази сграда. Доколкото разбах впоследствие от Google Earth тук се помещава работния кабинет на кралицата. След още малко лутане достигнах до интересен парк който в първия момент оприличих на гробище. При влизане има две табели наляво-парк, надясно-дворец. Тръгнах надясно а пред мен и зад мен имаше около 10 човека. Всички вървяха бързо и достигнахме въпросния дворец, всъщност се оказа задната фасада на двореца на кралицата. Аз естествено намалих темпото и дори спрях за момент. Охраната отпред ми каза нещо което звучи като Ходе морхен или добро утро на холандски. Всички туристи обаче дори и не спряха ами продължиха със същото темпо. Аз реших да не вадя фотоапарат макар да не прочетох някъде да е забранено и продължих с тях. Всички излязохме от там откъдето бяхме влезли и се разръснаха в различни посоки. Все още нямам отговор за това странно поведение и ако някой знае нека да сподели.

image

Естествено Хага като нормален холансдски град не може без канали макар и малко.
image

image

Набързо хапнах един BigMac за 3 евро на площада пред входа на Binnenhof и между няколко съвременни много високи сгради се спуснах към гарата защото изложението отваря в 9:30 а вече бях закъснял с 1-2 часа. За разлика от отиването на връщане беше светло и можеше да се полюбувам на пътя. Нямат много ниви затова пък има пасища. Добитъка е ограничен най-често от водни канали за да не преминава към други поляни и си пасе свободно. Както се казва после ядат екологично месо от животни живеещи в среда без стрес. Естествено и вятърните мелници има наоколо а пътя минава през едно живописно градче с много канали - Leiden.

От летището с безплатен автобус на изложението. Отново дъжд и аз на закрито за късмет. За щастие към 16:00 дъждът спря и с трамвай 4 направо до централна гара. Трамваите след велоиспедите се позлват с голяма популярност в този град. Няма да разказвам колко са чисти удобни и бързи. Ще спомена обаче отношението на ватманите. Невероятно любезни. С мек глас казват коя спирка следва, какво може да се хване оттам. Държат се любезно с пътниците и дори ми благодари за това че се опитах да покажа картата за градски транспорт дадена ми безплатно от изложението. Изобщо благодарят за какво ли не. Посетил съм много страни в Европа но ако има някакъв индекс на щастието то Холандия я нареждам начело. Всички са усмихнати. Дори ако някой направи нещо неправилно (напр. някое дете) му правят заблежка с усмивка. Според един познат това се дължи на високия стандарт на живот и високите заплати. Според мен към това се добавя и спорта (всички се предвижват основно с велосипеди а някои дори тичат сутрин по улиците, дебел холандец не видях) и чистата околна среда (не говоря за боклуците по улиците а за малкия брой автомобили).
Сградата на гарата, освен че е основен транспортен възел е една от основните забележителности на града.
image

Оттук започва и главната улица Damrak до площад Dam на която има всякакви заведения и е огласяна от латерни. Въпросните машинки свирят много силно, а като сложиш  три през 20 метра както е на площада всяка с различна мелодия  може да те заболи глава.
image

На Damrak има една сграда която доколкото разбрах е била предназначена за борса а сега най-често се позлва като концертна зала. Използвах че посещението ми съвпадна с OpenMonumentDay за да я разгледам отвътре
image

Централния площад Dam от който заедно с река Амстел произлиза името на града е известен с красивата сграда Кралския дворец, музея на Мадам Тюсо а за българите и с едно убийство не толкова оттдавна. Както вече казах кралицата си стои в Хага но тук се извършват официални церемонии като коронации.
image 

След кратка почивка се отправих към Новата църква която се намира точно отдясно на двореца и оттам продължих направо към западната църква. Улицата пресича няколко от каналите които са изградени концентрично около центъра. Ето малко от живописните фсади на къщите.

image

При западната църква вече бях закъснял и свободния достъп до обекта прекратен, иначе можеше да се кача на кулата и да огледам града от високо - в Амстердам няма нито едно хълмче. Затова си взех любимото ястие на Холандците. Холандската кухня е трудно да се каже че я има, както и самата държава е мултинационална. Видях обаче че всички хапват т.нар. Patat. Това са пържени картофки с майонеза според мен малко странен избор на фона на природосъобразния им начин на живот.

image
До западната църква се намира къщата на Ане-Франк, която е изключително посещавана и се виеше пред нея голяма опашка. Всъщност за първи път чух за тази личност когато още в София набелязвах местата които да посетя и бях определено изненадан от интереса към нея. За незапознатите накратко това е къщата в която са се окривали по време на фашистката окупация еврейски семейства. Самата Ане-Франк е водила дневник за живота в къщата който без да съм чел е нещо като Биг-брадър но много тъжен. След арест я отвеждат в концлагер където умира.

Спуснах се по Rokin (продължението на главната улица)
image

Любимото средство за предвижване в Амсердам -велосипеда е обаче и най-краденото. Затова всички си носят здрави вериги обвити като в нещо като чорап с които захващат предната капла и рамката.
image

image

Rembrantdplein - прятно площадче обградено със заведения съвсем близо до края на главната улица.
image

Река Амстел а в далечината е един от най-известните мостове в Амстердам който посредата може да се вдига за да преминават по-високи плавателни съдове.
image

По каналите има много подобни плаващи жилища които местните твърдят че са електрифицирани и с канализация.
image

По канала обратно стигнах до края на главната улица и оттам продължих покрай пазара за цветя. Нидерландия е прочута с цветята и особено лалетата. image

На пазара имаше всякакви цветя и семена, дори и малко по-екзотични ;-) Не посмях да си купя нещо за да нямам проблеми после на самолета.
image

От пазара стигнах до Spui друго приятно площадче. Наблизо има комплекс от старинни къщи където поради късния час неможех да вляза затова продължих по улички успоредни на главната към централния площад. Оттам се спуснах към прочутия квартал на Червените фенери.
Естествено града е известен с либералното си отношение към леката дрога и легализираната проституция. Навсякъде из централната част има Сексшопове а особено в Квартала на червените фенери. Заведения предлагащи лека дрога се наричат coffeeshop за да се различават от другите кафенета. Мисля че им е забранено да рекламират продажбата на дрога по друг начин. По улиците на града често се срещат чужденци със странно поведение вероятно след посещение на тези заведения. Все пак аз реших да не опитвам чайчетата, гъбките или кексчетата защото както съм сам само това ми липсва да не мога да се контролирам на 100 процента. По една от уличките негър ми предложи директно дрога, но като цяло квартала е спокоен и разходката из него не е опасна.
Квартала на червените фенери е наречен така заради многото стаички с червени пердета и проститутки които те канят. Не съм снимал защото до всяка витрина имаше по един як негър който следи минувачите. Незнам преди как е било но сега преброих не повече от 20 жени.
image

От централна гара до летището се прибрах с влак минаващ през западните квартали на града. Като цяло Амстердам е един тих,чист и много спокоен град с приветливи хора.

image

Следва втора част...



Тагове:   Амстердам,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 322363
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031