Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 02:18 - Толедо и Сеговия 04.2014
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 3238 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.04.2014 10:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Толедо

Да се посети Мадрид а да се пропусне Толедо а невъзможно. Това е старата испанска столица и са преплетени толкова много култури и има толкова много история че просто трябва да се посети. В днешно време политическия център е преместен в Мадрид но събитията които се провеждат в катедралата особено по време на религиозни празници продължават да се излъчват по националните телевизии. От Мадрид се стига за 30 мин с AVANT влакчето. Има и автобуси но възможността да се повози човек по втората по големина в света високоскоростна мрежа с 300 km/h не е за пропускане. По принцип композициите са къси 4-5 вагона но влакчетата са начесто а гарите в Мадрид и в Толедо са сами по себе си архитектурни паметници. Да почакаш сред тропическата джунгла в Мадридската Аточа е и разхлаждащо.

 image

Старият град е разположен на хълм на един меандър на река Тахо. Когато е станъл твърде тесен испанските крале просто са се преместили в Мадрид. За това време обаче са изградили многобройни църкви. По магазините се продават оръжия от прословутата Толедска стомана. 
image


Една от портите към стария град.
image

За историята на града... няма смисъл да преразказвам уикипедия.
Много история но все пак това е град. По улиците се движат коли, микробуси карат стока към магазините. Улиците са тесни, просто не са направени за подобен трафик. Сигурен съм че са правили опит да се спре движението на автомобили и вероятно се случва по някое време но когато бях там беше доста тежко положението. За да мине кола трябва да застанеш плътно до стената или в нишата на някоя врата. Естествено колите се движат бавно и съответно замърсяват въздуха повече като добавим и че това е хълм.
Единственото спасение е човек да се движи по тясни улици където и кола неможе да премине и да си подготви точно определен маршрут съобразен с това.
Известно е че испания в момента е туристическа дестинация номер 1 в света.      Приноса на плажовете е ясен но ето и един пример как се постига това в исторически места като Толедо. От подножието на хълма почти до централния площад има изградени ескалатори. Дори не се налага да се катериш пеша до горе. Така спестяват и замърсяването от туристическите автобуси.

image

Катедралата. Туристи имаше много, но болшинството говореха на испански. Имаше примерно групи деца с тениски с надпис Мексико.
image


image

Замъка Алказар.
image

Из новия град
image


image


Мадрид разполага с още един начин за придвижване. Освен метрото и автобусите имат и т.нар. Cercanias влакове. Тези влакове свързват всички основни ЖП гари в града и околните градчета. В самия град се движат под земята подобно на метрото.
Разполагах още само с един ден а алтернативите бяха пет:
1. двореца и катедралата в Aranjunez с Cercanias
2. Escorial  с Cercanias - един от най-посещаваните туристически обекти. 3, Avila - крепостта
4. Cercedilla и оттам влакчето към върховете на Сиера Гуадарама (високи около 2400м). Върховете бяха в сняг и планираното преходче (около 2-3 часа катерене) нямаше как да се осъществи без предварителна подготовка.
5. Сеговия - удобен транспорт и възможността да разгледам планината.

Към Сеговия.

Избрах най-бавният транспорт, с автобус. Имат скоростна линия на влака до там за 30 мин но гарата е извън града и се хваща автобус. Освен това влака пресича планината през един дълъг тунел и реално нщо не се вижда. За сметка на това автобуса се катери до около 1200м и тогава минава през един къс тунел. Разликата в климата беше значителна. В Мадрид беше вече над 20 гадуса а в Сеговия мъгла и около 10 гадуса.
image

Римския акведукт. Основната атракция и според мен истинско архитектурно чудо. Всичко е камък върху камък без цимент и желязо. 
image


image

Стените на повечето къщи са изрисувани с подобни мозайки. На испански се наричат Esgrafiado и според една от териите съвременната дума графити произлиза именно от там.
image

Централния площад на стария град
image

Катедралата
image

Замъка Алказар. Ползвал се е като кралска резиденция активно около 1500 г. Тук Колумб е идвал да иска финансиране на своите експедиции. 
image


image


image


Към първата част - Мадрид
Към третата част - Валенсия
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 323468
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930