Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2015 00:58 - Синтра и Сесимбра
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 1561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2015 08:47


 Синтра

Градът е разположен на 30-на километра от Лисабон в подножието на възвишение. Поради високите температури през лятото управниците са търсили прохладата на планината и затова именно там са строили дворци, вили и крепости да ги защитават. До там има на често влакове от гара Rossio.

Кметството

image

В центъра има хубав дворец с много история който обиколих няколко пъти докато спре да вали след това потеглих към крепостта на хълма като пътеката минава през хубава гора.

image

Крепостта на маврите

image

image

Pena National Palace. Разположен на един от върховете на възвишението. Основният принос за сегашният му вид е на Фердинанд Кобурготски (чичо на нашия цар Фердинанд). Върха беше обвит в мъгла когато го посетих но досега толкова красив дворец не бях виждал.

image

В първия дворец се наложи да чета кое какво е но тук попаднах на възрастна жена която разказваше на едно момиче на около 14-16 години на руски език историята на двореца и неговите обитатели. Знаеше много подробности като например че жената на владетеля била с една глава по-висока от него. Когато накрая го попита какво мисли за двореца то отговори - тук може да се живее. Напълно споделям това мнение защото има много познати съвременни удобства като тоалетни, вани, мивки и дори втория телефонен апарат в Португалия след този в двореца в Лисабон.

image



След дъждовния ден в Синтра прогнозата беше за слънчев и топъл октомврийски ден (24 градуса). Лисабон е хубав град но поради хълмистия терен и автомобилния парк който не се състои от най-новите модели атомобили е сравнително замърсен затова естествено разгледах опциите да излезна извън него. Само за информация много малко хора се виждат да бягат в парка. Единствено по крайбрежните алеи има повече хора. Предвижването с велосипед е също сложно при този автомобилен трафик и необходимото катерене по хълмовете. Съответно алеите за велосипедисти са също малко макар да има такава между центъра и Белем.

В Синтра имаше много туристи и съответно цените на храна и услуги сравнително високи за Португалия. Подозирам че въпреки че парка е добре подреден любимото място за разходка през уикенда за жителите на Лисабон е някъде другаде. След кратко проучване реших че това е на юг от столицата. Твърдят че там температурата на водата е с 2 градуса по-висока от тази в съседните на Лисабон курорти Ещорил и Кашкайш. Затова избрах да се разходя до Сесимбра която е само на 45 минути път с автобус.

image

На път към Сесимбра, паметникът Cristo Rei

image
image

Плажа
image

Днес приходите им са основно от туризма и са построили хотели но продължава да функционира и като рибарско селище. Естествено си има и крепост при това достъпа до нея е безплатен.

Пътят към крепостта.image
image
image

Изглед от крепостта към Сесимбра

image

Към първа чат - Порто

Към втора част – Гимараеш и Брага

Към трета част - Лисабон 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 323261
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930