Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2019 21:12 - Из северна Швейцария 2019 - част 1
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 1259 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Цюрих, стария град, катедралата Grossmьnster от 12-ти век. Швейцария не е в EU, но пък е в Шенген и идвайки от Германия дори не ми провериха паспорта. Местните в Цюрих говорят на такъв диалект че разбирах някои думи но ми беше трудно да разбера за какво си говорят. По принцип всички в северната част от страната владеят френски, немски а повечето и английски. За всеки случай по магазини, хотел и т.н. се обръщах на английски. Новините по телевизията и вестниците обаче са на чист немски. Като цяло Цюрих е съвременен град със централна улица с много магазини за часовници на която дамите масово размахваха торбички с надпис Louis Vuitton.
image
Цюрихското езеро. Модата на електрическите скутери под наем тотално е завлядяла Швейцария. Много удобно за град като Цюрих с множество обособени велоалеи. Почти на всяко кръстовище стоят скутери на Circ или Tier и хорат масово ги ползват. Слагаш си съответната апликация, сканираш с нея бар-кода на тротинетката и ти казва колко заряд има. Ако те устройва през апликацията го наемаш и може да го ползваш. Когато стигнеш до дестинацията си го паркираш и се логаутваш от апликацията. Според сайта на Tier сякаш точно в Швейцария тази услуга е най-скъпа, 1 франк (това е около 2 лева) за да го наемеш и после 0.35 на минута. 
image
Спокойните води на езерото позволяват да гребеш изправен на дъска като тази. Ще питам експертите що за спорт е това.
image
Фонтани - това е едно от нещата които най-много ми хареса. Във всички населени места има много фонтани комбинирани с чешми от които можеш да си налееш питейна вода.
image
Поглед от хълма Lindenhof към река Limmat.
Цюрихското езеро е кристално чистото. Няма плажове от пясък но много хора изпозлваха топлото време за да поплуват. Доколкото забелязах езерото много рязко става дълбоко и повечето хора не влизат на повече от 10-на метра от брега.
Освен къпалня, където ти дават достъп до понтони и гардеробче има и кула за скачане във водата.
image

image

Влаковете са основния транспорт свързващ градовете в Швейцария което е логично поради планиския релеф на страната. Местните хора забелязах че пътуват основно с карта. Типичен швейцарец рано сутрин - сяда във влака, вади картата си и я слага на масичката и заспива. Други пък си купуват специална карта която дава 50% намаление и си купуват билетчета през мобилна апликация. Щом дойде кондуктор му показват бар-кода на билета от апликацията. Влаковете са изключително редовни. Между по-големите градове има влакове на всеки 20-30 мин и въпреки че композициите са с по 7-8 двуетажни вагона винаги са пълни макар и правостоящи да не съм виждал. Явно месните пътуват много въпреки че цените са сравнително високи.
image
Лифт от Engelberg към върховете на Алпите. В тези станции освен автоматизираното издаване и проверка на билети има ескалатори и всякакви удобства за туристите. Втората част от изкачването беше с въртяща се гондола.
image
Връх Ttitls, 3238 m. След бързото изкачване в първите наколко минути имах чувството че сградата се движи под мен. Тук за първи път се сблъсках с тълпите китайски туристи тръгнали да покоряват върхове по градски маратонки и опитващи се да пазят равновесие в снега.
image
Люцерн - един от покритите мостове. Когато си купувах карта за железниците на летището ме попитаха как ще стигна до Люцерн. Явно това е толкова популярен туристически център че с основание предполагат че повечето туристи се настаняват именно там. 
image
Площад в Люцерн - Близо до него попаднах на галерия със стотици творби на Пикасо, Матис, Рубенс и други известни художници. Люцерн има и нещо като Плевенската панорама. Един интересен момент от историята е че Русия за малко да освободи Швейцария. Страната е била окупирана от Наполеон и се създава коалиция с цел възстановяване на федерацията в Швейцария. По молба на Австрия за главнокомандващ на обединената армия е назначен Суворов. След като разчиства северна Италия прекосява алпите с 20к руска армия с подкрепата на местното населени. Друга австрийско-руска армия която вече е в Швейцария обаче междувременно е разгромена от французите и въпреки че успява да премине през алпийските проходи се налага да се изтегли към Австрия с 5к жертви. В Швейцария са със смесени чувства по отношение на тази експедиция. От една страна Русия е разгледждана като армия освободителка но от друга, когато са останали без припаси са опустошавали селата наред.
image
Фонтанчета и чешмички не липсват.
image

За да можеш да развиваш банкови услуги и търговия има две задължителни условия - доверие и начален капитал. Само че с косене на сено по планините капитал се прави трудно затова основното препитание на швейцарците е било като наемници в европейските дворове. Този паметник (умиращ лъв над символите на френската монархия) е възпоминание за един момент от историята на който досега не съм обръщал особено внимание. От 900 швейцарски гвардейци в двореца Тюйлери по време на френската революция над 700 са загинали защитавайки Луи XVI.
image

Крепост в Люцерн.
image

Basel - център - Третия по големина град в страната. За разлика от Цюрих тук им разбирах какво говорят. Немския им беше една идея по-чист. Много хора говореха на френски което е сякаш логично след като града е до тройната границата на Франция, Германия и Швейцария. Летището на Базел е на френска територия. Базел е център на химическата промишленост и фармацевтиката които са водещия отрасъл в икономиката на страната.
image

image

Река Рейн - При 31 градуса хиляди плуваха в реката. Потъсих в мрежата по-късно дали е имало някакво специално мероприятие но се оказа че го правят редовно щом температуратеп позволи, просто за разхлаждане. Хората си носят нещо надуваемо и се оставят реката да ги носи и после доплуват до брега.
image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави!
28.08.2019 19:39
Хубавата Швейцария!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 323410
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930