Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2008 23:58 - Амстердам 12.09.2008 част 2
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 2953 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2008 21:02


ден 3, Амстердам

Прекрасен слънчев ден. Неможеш при такъв ден и то в град като Амстердам да стоиш на закрито в залите на изложението. Затова реших поне до 13:00 да се поразходя из центъра. От хотела до летището с автобус, оттам с друг до изложението и оттам с метрото до Waterlooplein. Това е един площад изграден на мястото на съборени къщи от обезлюдения след втората световна еойна еврейски квартал. Еврейската църква единствено напомня за този период.
image

На площада се издига съвременен културен център с кина и театрални сцени.
image

Освен красивия изгле дъм река Амстел нямаше какво интересно да се види, особено в неделя рано сутрин.
image

Продължих покрай една красива катедрала към De Waag. Това е част от старата градска порта която в следствие разрастването на града през 1614 г. е променила своето предназначение на място за претегляне на стоките. Сега на първия етаж има луксозен ресторант а отпред има площадче което в събота беше празно но в неделя сутринта пълно със сергии с антикварни стоки. На знамето което се вее от единия прозорец пише Open Monumentendag тоест попаднах (неслучайно) на един от двата дни в годината когато обекта е отворен за свободно посещение. Това беше и причината да тръгна от хотела малко по-късно.
image

Вътре нямаше кой знае какво. Малки тухлички наредени красиво като мозайка по стените и около тях надписи че е правено около 1600-ната година. Според мен изглеждаха (а и вероятно са) пренареждани наскоро от реставратори.
image

Камион натоварен с прочутите Амстердамски писоари. Според мен са хитро решение, имат си кука отгоре и се поставят където решат че е необходимо. По-добре е отколкото всеки да пикае където намери а е и интересна атракция за туристите. Между другото никъде никой не ми е поискал пари за тоалетна а има във всички обществени сгради и са отлично поддържани.
image

На стотина метра се намира старата църква. Според Wikipedia се ползва от 1306 г. Наистина е много стара но и добре поддържана. Бях с намерение да я разгледам защото се включваше към обектите със свободен достъп. На входа обаче стоеше служител който ме попита дали съм за неделното богослужение. Аз му казах че не съм и го попитах от колко часа важи сободния достъп. Отговори ми че е чак от 13:00 затова обиколих черквата и продължих към следващата цел. Може би някои знаят, но старата църква се намира точно в центъра на квартала на червените фенери. Затова беше обградена от стаички с проститутки зад стъкла почукваши да ти привлекат вниманието. Църквата се явява като остров в сърцето на разврата. Между другото сутринта явно бяха останали само тези които не са имали достатъчно клиенти през ноща, да си доработват.
image

Поех покрай каналите към пътническия терминал на пристанището на града.
image

Един ресторант над водата близо до Немо
image



Това което е отдясно на снимката и приличащо на кораб е всъщност съременен музей на науката. Казват че е много интересно особено за деца защото много от нещата могат да си пипнат и усетят как функционират. Ако някога отида в този град отново непременно ще го посетя но сега прецених че ще ми отнеме много време а и на изложенеието имаше твърде много за гледане.
image

До музея стои един истински платноход. Традициите на холадците в мореплаването са големи. На времето са притежавали много колонии. Пред кораба имаше табела че трябва да си купиш билет от касата в музея Немо, но тъй като нямаше хора наоколо директно се качих на кораба да огледам.
image

От Немо по нови но красиви мостчета отидох до централна гара откъдето си купих билет за линиите на CanalBus. Това са прочутите дълги лодки с които разхождат по-мързеливите туристи по градките канали. Аз се качих на червената линия в посока изток и слязох на Van Gogh museum.
image

На лодката при преминаването покрай всяка забележителност разказваха нейната история на Английски и Немски език.
image

Ето го и капитана
image

Ако се возите на лодка задължително трябва да имате гребла както тези хора с развален двигател на кръстопът.
image

image

Ето я и моята лодка вече на спирката пред кралския музей. Сравнително дълга е и още се чудя как успя да направи обратен завой в този тесен канал. Предполагам че има два двигатела, един отпед и един отзад и могат да се вътят във всички посоки. Например за да слязат хората лодката застана успоредно на брега и изведнъж започна да се движи с цялата си площ към него докато се опря.
image

Кралския музей се помещава въ великолепна сграда.image

image
Паркчето пред музея
image

Отдясно на кралския се намира музея Van Gogh който изговарят като Ван Хох. В холандския език "g" се изговаря подобно на българско "х". Тъй като едвали скоро ще ми се отдаде подобна възможност реших да се разделя с 12,50 Евро за билет за да го разгледам. Това е съвременна сграда изградена точно за тази цел. Вътре ме изненадаха със сериозна проверка. Минаваш през метален детектор подобен на летището. За щастие не се задейства макар че минах с колан а ризата ми беше с метални копчета. Във всяка зала с картини имаше униформен със слушалка на ухото който стоеше на едно място и следеше много внимателно посетителите. Предполагам че задачата му е незабавно да се намеси ако някой се опита да направи нещо на някоя картина. Със сигурност навсякъде бяха монтирани охранителни камери. Музея е на четири етажа. Съвсем логично най-известните картини бяха на втория етаж. Във всяка зала имаше табло с разяснителна информация за периода през който са рисувани съответните картини и живота на художника. Естествено там бяха и прочутите слънчогледи. Не разбирам много от изобразително изкуство и стоейки пред картината не изпитах някакви особени емоции но не може човек да не се възхити от лекотата с която са нанасяни боите и как нещо сякаш толкова просто се превръща в нещо толкова красиво.
image

В музея останах повече от час и половина. Имаше творби и на Гоген и други. Хапнах един ХотДог за 2 евро и продължих на запад към Vondel park. Това е нещо като Борисовата градина за София. Тъжно е но горките холандци си нямат планини като нашата Витоша нито топло море за да се възползват от дългите си плажни ивици. Парка беше пълен с велосипедисти по алеите и хора легнали по поляните да се препичат на слънце.
image

image
До парка се намира Filmmuseum. Името само говори за това което има вътре.
image

По парка достигнах до друго известно площадче с американски хотел откъдето хванах трамвай и с едно прекачване за окло 20 мин достигнах изложбения център. Тръгнах оттам около 18:00 с влак от малката гара оттам към летището а оттам към хотела за да се приготвя за утрешния полет.image

ден 4, Сбогом Амстердам...
Ето го и самолета Boeing 737 пристигащ от София на Schiphol Airport около 10h. След окло час и половина потеглих обратно към България. Самолета направи прекрасно кръгче в небето над Холандия и се издигна високо над облаците.
image



Поздравявам всички прочели написаното в този постинг с една песен на Marco Borsato - Stop de Tijd (Спри времето). По времето на моето посещение беше номер едно в Нидерландия Топ40.



Тагове:   Амстердам,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - браво много добре написано. бла...
09.07.2009 16:58
браво много добре написано.благодаря за инфото
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 323561
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930