Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 23:06 - Из Родопите
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 8146 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Навлизам в Родопите през Асеновград. Над града е Асенова крепост. От основния път за Смолян се отклонява шосе към околни села, което води до самия вход на крепостта. Достъпа е свободен. Запазена е голяма част от стените като и в момента се извършват проучвания и разкопки. По пътя се качваха много хора от града да спортуват при това в делничен ден.  На една площадка в крепостта има метална решетка и под нея има огромно помещение сякаш хълма е кух. Според запознати това е служило за водохранилище. Най-голямата забележителност, позната от клиповете рекламиращи България като туристическа дестинация, е запазената черква.
image

От крепостта има хубава панорама към Асеновград.
image

Следващата спирка навътре в Родопите беше Бачковски манастир.Пред манастира има много сергии. Място за паркиране има достатъчно, но искат 2 лв. За да разгледаш помещенията пак се плаща.  Вътре в манастира снимането е забранено. Голямо изобилие от вода, чешмички и фонтанчета има навсякъде, и по пътеката до манастира и пред самия манастир и вътре в двора. Това което не ми хареса е прекалената комерсиализация и неподходящите (според мен леко кичозни) фигурки около фонтанчетата.
image

От манастира тръгва добре означена еко-пътека която води до параклис с поляна и аязмо. Тръгнах по пътеката и на 10 мин. имаше Костница която беше затворена. Следваше една полянка с чешма с много боклуци вероятно останали от посетителите през миналия уикенд. Следващия обект по пътеката беше водопад почти без вода и на половината път се върнах обратно.

image

Следващата спитка е Наречен. Първо се минава селото, след което са минералните бани със къщи, хотели и санатариуми построени по самите склонове на планината. Има възможност за паркиране в центъра на селището а чешма с минерална вода има до едно крайпътно заведение. Самата минерална вода се оказа студена.
image

Следващата цел беше настаняване в Пампорово и оттам към  вр. Снежанка. Първият опит за изкачване на върха с лек автомобил се оказа неуспешен защото пътя е със чакъл и с много неравности. До горе има лифт, но тък като закъснях беше спрял и се наложи да се кача пеша. От Пампорово до кулата на вр. Снежанка ми отне около час, а връщането млако повече защото се спуснах по шосето и по обиколни пътечки. Като голям ски-курорт през лятото навсякъде се строеше. Ако към момента има около 15 хотелски комплекса, още толкова са в процес на строителство.
Краят на стръмната писта - Студенец
image
По-нагоре към Снежанка
image

Кулата. Около нея има ограда и наспис предупреждаващ за падащи ледени висулки. По принцип има ресторант в кулата откъдето се открива прекраснапанорама но когато отидох не работеше.
image
На около 15 мин от кулата  връх Орфееви скали окъдето се открива прекрасна гледка към Смолянските езера и част от Смолян
image
Кулата откъм пътеката към Орфееви скали
image

На слизане минах покрай единственото езеро което видях на север от Снежанка
image

Ягодинската пещера. За да се достигне се преминава през Буйновското ждрело. Пътя криволичи между огромни отвесни скали и река между тях. Разминаването е много трудно но пък пещерата и село Ягодина си заслужават. Пракира се на шосето около входа на пещерата като паркинга е платен. Достъпната за посетители част от пещерата е много дълга и изхода е по-нагоре по шосето.
image
Ягодина. Пътят от ждрелото до селото е кратък, но стръмен и отново еднолентов в по-голямата си част. На най-опасните участъци има монтирани огледала за да се вижда дали има някой зад завоя и съответно да се отбие встани ако е възможно.
image

От центъра на селото поех пеша към вр. Свети Илия. По пътя срещнах няколко групи. Някои се качваха със високопроходими автомобили като имаше организирани превози директно от Ягодинската пещера. Пътеката пъроначално започва по пътя по който минават и автомобилите, но после се отклонява през борова гора. Всички хора от селото с които се срещнах ме поздравяваха и ми показаха пътеката по която да достигна върха.
image
към вр. Свети Илия. От селото се изкачва за около час.

от върха
image
от върха - площадката Орлово око
image
Поглед към Буйновското ждрело и шосето.
image

Триградското ждрело е по-късо от Буйновското но е също така величествено със високите скали. Достъпа до него е много по-лесен защото шосето е по-широко и разминаването е лесно с изключение на един кратък участък в самото ждрело. Дяволското гърло се оказа че не е типичната пещера която очаквах. Влиза се през изкуствено прокопан тунел и се достига до огромен подземен водопад от който се вижда само една част. Следва дълго катерене по стълби към изхода на пещерата. Около пещарата е много приятно защото ни посрещат с музика от родопска гайда. На изхода пък можеше да пробваш различни видове мед.
image

Девин - известен със агресивната рекламна кампания на минералната и изворна вода от този край. Имат приятна за разходка централна улица със паркинги и чешмички от двете страни. Минерална вода не открих, затова си налях изворна и продължих през Широка лъка към Пампорово

image
Смолян - съвременен град с нов център

От  Смолян продължих към Смилян. Селото е известно с прочутия смлиянски боб. Над него се извисява добре поддържана часовникова кула. Оттам продължих към Могилица и пещерата Ухловица. За да се достигне до входа на пещерата от шосето трябва да се изминат пеша около 800 м. и след това има метални стълби но си заслужава краткия преход защото пещерата е стара и с много пещерни формирования.
image

image

Могилица е на около 2 км от пещерата Ухловица. Пътя се вие около р.Арда.
image

Агушевия конак е добре запазен архитектурен ансамбъл строен преди 1850 г. Конака е бил национализиран но сега е върнат на наследниците от Агушевата фамилия. Към момента е отворен за посещние.
image







Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави
12.08.2011 09:55
Хубаво си сетил да публикуваш тези красоти!
цитирай
2. анонимен - Забързаната
15.08.2011 17:10
Красиви са Родопите!
Страхотна разходка, благодаря ти!
цитирай
3. gabitour - Страхотно
17.04.2012 10:57
Поздравления :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 323518
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930