Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 18:12 - Брюксел - Декември 2014г
Автор: vitosha Категория: Туризъм   
Прочетен: 1670 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.12.2014 17:19


Знаете ли коя е неофициалната столица на Еропейския съюз?
Още през 1957г. е решено председателството на общността да се сменя през 6 месеца. В утвърдения график страните били подредени по азбучен ред и затова на Белгия се е паднало да бъде първа. Временното положение се е превърнало в постоянно и така с малко късмет Брюксел се е превърнал в град в който са съсредоточени основните институции на днешния Еропейски съюз.

За един уикенд е трудно да бъде разгледан град като Брюксел. Често го определят като скучен. Предварителното ми проучване опровергаваше това твърдение но по съвет на приятели все пак включих в плана си разходка до Гент както и някои музеи. Отдавна си го бях поставил като цел и въпреки обстоятелствата реших да го направя. А пречките основно бяха едни от най-късите дни в годината (под 8 часа), дъждовното време през първия ден и очакваната национална транспортна стачка в Понеделник но започваща в 22:00 още в Неделя която реално парализира цялата страна. Всичко това обаче напълно се компенсира от коледния дух който се усещаше не само от украсата за празниците но и сред хората.

Пресичайки границата Холандия-Белгия с 300 км/ч нещата не се променят значително. Къщите са подобни на холандските. В много от дворовете има трамплини. Разликите са основно в надписите че са на френски и холандски и автомобилите. В Холандия SUV  като RAV4 или Nisan Qashqai съм виждал единици. Поради държавната политика която стимулира електромобилите там се карат основно истински електромобили като на Тесла или с хибридни двигатели. В Белгия е по-скоро като в България. Всякакви марки и модели се виждат по пътищата. Това естествено се отразява и на качеството на въздуха. Придвижването с велосипеди е също популярно но поради автомобилния трафик не смятам че може да се мери с Холандия

Централния площад. На всеки половин час започва светлинно шоу.
image 
Коледния базар
Изградили са нещо като подиум от дъски върху който са разположени барачките предлагащи лакомства от всякакви национални кухни. Всъщност любимото ястие там са пържените картофки с майонеза които твърдят че са белгийско изобретение. Всъщност са толкова популярни че дори протестите за това че политиците не са могли да съставят правителство 250 дни са ги нарекли Friet revolutie като хората са протестирали  хапващи по улиците картофки. Естествено картофките вървят с белгийска бира.
image

Коледната елха на централния площад.
image

Катедралата
image

Целия център грее с коледна украса. Коледния дух се усещя навсякъде. Пред някои магазини имаше опашки каквито отдавна не съм виждал в България. Пред Primark специално назначени служители направляваха опашката от 100-на метра като опъваха ленти така че да не пречи на влизащите в съседните магазини. Хотелите по принцип не са скъпи но тъй като си резервирах стая твърде късно трябваше да платя повече (30k IHG points).
image


Цирково представление на открито
image

Централния площад на следващия ден


image

и отново коледната елха. Зад нея е градският музей в който има множество макети на града през различните епохи. Реките и каналите през него бяха направени от силикон.
От дясно на сградата на кметството пък е музеят на шоколада. Доскоро не асоциирах белгия с шоколада а в центъра на Брюксел всеки втори магазин е за шоколад във всякакви форми. Освен че имаше дегустация на различни видове шоколад имаше примери и обяснения за различните видове какао
image

Триумфалната арка на Брюксел. Отляво на нея в едно огромно хале е музея Autoworld. Както се разбира от името вътре имаше стотици ретро автомобили както и няколко по-нови. Автомобила в средата на снимката е по-скоро уникат за Брюксел където автопарка е от автомобили на до 5 години.
image


image


image

Атомиум-а е изграден за световно изложение но се е превърнал в един от символите на града.
image

Базиликата Koekelberg
image

Китайския павилион

image

Япоснката кула
image

Двореца в центъра. Наблизо има няколко музея от които най-интересни поне за мен са MIM (Music Instruments Museum) с представени творенията на Адолф Сакс, едно от които е саксофонът. В съседство е Bozar като там са изложени картини на Рубенс. Естествено в региона имаше и повече музеи, някои от които вероятно си заслужават да бъдат посетени но за един уикенд смятам че и това е достатъчно.



image

Към трета част - Гент

Към първа част - Ротердам




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitosha
Категория: Туризъм
Прочетен: 323607
Постинги: 36
Коментари: 127
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930